Geldigheidsduur van de VVV Cadeaukaart

Let op: onderstaande informatie geldt alleen voor de VVV Cadeaukaart. Voor de VVV Dinercheque en VVV Lekkerweg gelden andere regels: beide cadeaukaarten zijn tot 3 jaar geldig. Daarna vervalt het saldo van de VVV Dinercheque en VVV Lekkerweg volledig.

Hoe lang is de VVV Cadeaukaart geldig?

De VVV Cadeaukaart is minimaal drie jaar geldig. Drie jaar na aankoop wordt er jaarlijks een beheervergoeding van €6,- in mindering gebracht op het saldo van je VVV Cadeaukaart. Na drie jaar kun je je VVV Cadeaukaart dus nog steeds gebruiken, alleen wordt er jaarlijks een bedrag in mindering gebracht op het saldo. In tegenstelling tot andere cadeaukaarten die vaak niet langer dan drie jaar geldig zijn, hebben wij hier wel voor gekozen omdat wij het belangrijk vinden dat de cadeaukaarthouders, zolang als redelijkerwijs mogelijk is, gebruik kunnen blijven maken van het saldo op hun VVV Cadeaukaart.

Waarom wordt er na drie jaar jaarlijks €6,- van mijn VVV Cadeaukaart afgeschreven?

Het uitgeven van een cadeaukaart kost geld, denk aan materiaalkosten, productiekosten, verkoopkosten, distributiekosten etc. Daarnaast wordt het tegoed op de VVV Cadeaukaart veilig weggezet op een derdengeldrekening. Ieder kaartnummer is uniek en kan gezien worden als een bankrekeningnummer waar eenmalig tegoed op gezet wordt om vervolgens te gebruiken tot het saldo van de cadeaukaart ‘nul’ is. Het aanhouden van dit tegoed, net als een bankrekening, kost geld. Wanneer de cadeaukaart gebruikt is en het saldo 'nul' is, wordt deze rekening opgeheven en stoppen de kosten. Wanneer de uitgegeven cadeaukaart niet of pas na een hele lange tijd gebruikt wordt, lopen deze kosten langer door. 

Waarom beperken we de geldigheid van de VVV Cadeaukaart niet tot drie jaar?

Wij hebben ervoor gekozen om de geldigheid van de VVV Cadeaukaart niet te beperken tot drie jaar, maar deze door te laten lopen. We koppelen daar geen einddatum aan. Om de kosten hiervoor te dragen zijn we dus wel genoodzaakt om na drie jaar jaarlijks beheerkosten in rekening te brengen voor het aanhouden van het tegoed op de VVV Cadeaukaart. 

Hoe kan je als consument het beste met deze geldigheidsduur omgaan?

Het is vervelend als je niet weet hoe lang je cadeaukaart nog geldig is. Je kunt bij de kassa in een winkel of op onze website checken wanneer je VVV Cadeaukaart uitgegeven is en zodoende nagaan tot wanneer je niet te maken hebt met de jaarlijkse beheerkosten. 

Ons advies is om een cadeaukaart zo snel mogelijk uit te geven óf zelf goed in de gaten houden wanneer de drie jaar voorbij zijn, zodat je het saldo op je VVV Cadeaukaart volledig kan besteden. Wacht je te lang met het inwisselen van een cadeaukaart, dan loop je bovendien meer risico op inleverproblemen bij faillissement. Dit geldt zeker bij cadeaukaarten die je maar bij één winkel(keten) kunt inleveren.

Tip: Bekijk of je cadeaukaart nog andere beperkende voorwaarden heeft via de website van Consumentenbond of lees de gebruiksvoorwaarden van de VVV Cadeaukaart.